Thursday, February 4, 2010

♪ Karipap Inti Kentang+Ayam ♪


Bahan2 utk Inti:

315 gram daging ayam
3 biji kentang (dipotong dadu)
1 biji bwg besar
2 camca cili giling (bg yg suka pedas)
5 camca besar rempah kari
3 camca besar air
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara2nya:

Tumiskan bawang sampai naik bau..
Masukkan cili giling dan tumis sampai kering...
Masukkan rempah kari(yg dicampur dgn air), ayam dan kentang..
Kacau sehingga rata..
Masukkan sedikit air dan masak sehingga kentang empuk dan sejukkan..

Bahan2 Kulit Karipap:

4 cawan tepung gandum
3/4 cawan marjerin
sedikit garam
3/4 cawan air

Cara2nya..
Panaskan marjerin dlm kuali...
kemudian, masukkan marjerin panas dlm tepung gandum dan gaul smpi sebati mcm serbuk roti..
Masukkan air dan uli smpi jadi doh...

Canaikan dan masukkan inti karipap, kemudian pintal ditepi2nya membentuk karipap...
then goreng dgn api sederhana...

(wif ♥ Nuriz)

No comments:

Post a Comment