Monday, March 15, 2010

☼ nasi dagang & kari ikan tongkol ☼


Bahan2 nasi dagang:

3 cawan beras nasi dagang
3 cawan santan
1 biji halia (potong pjg2 mcm btg mancis)
3 biji bawang putih (potong2)
halba
sedikit garam
air secukupnya

Cara2nya:

rendam beras nasi dagang dlm 10 minit.
kemudian cuci bersih2..
masukkan santan, garam, halia, dan bawang putih.
masukkan air secukupnya dan masak seperti biasa sehingga masak.



Bahan2 kari ikan tongkol:
1 ekor ikan tongkol dipotong 5
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
5 sudu cili giling
sebungkus serbuk kari (campor dgn sedikit air)
air asam jawa
beberapa biji kacang bendi
minyak
garam
air
Cara2nya:
panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang putih n merah.
setelah naik bau, masukkan cili giling..tumis sampai naik minyak.
then, masukkan kari yg dh dicampur dgn air td...tumis smpi agak kering..
kemudian, masukkan air asam jawa, garam secukup rasa...
kemudian masukkan bendi..bila dh mendidih masukkan ikan..
biar sehingga masak..kemudian siap utk dimakan.
(saya x suka letak santan kalau masak kari ikan.pd yg suka letak santan, sila letak ye)
♥ nuriz ♥

No comments:

Post a Comment