Wednesday, September 22, 2010

URAP @ KERABU JAWA



Bahan2nya untuk urap @ kerabu....

kelapa parut RM2
5 biji bawang merah
15 tangkai cili padi (terpulang pada anda)
3 inci belacan (dibakar)
3 inci cekur @ kencur (taw ke cekur tu ape?)
1 sudu besar asam jawa
1 cawan air
gula dan garam sesedap rasa

Bahan2 utk sayur2an...

ini terpulang pada anda....
yg kt gambar tu saya cuma letak timun dan pucuk paku yg dh direbus..
selain tu leh tambah, pucuk ubi rebus, kacang botol, dan ape saja sayur yg anda suke.. :)

cara2nya....

 Tumbuk bawang merah, cili, cekur, gula dan garam sehinggal lumat..
setelah lumat, cedok bahan tumbukan dan masukkan dalam air yg telah dicampur dengan air asam jawa td..
gaul sehingga sebati dan sesedap rasa yg anda suka..
kemudian tuang air asam jawa dalam kelapa parut td...gaul sehingga sebati...
kemudian, panaskan kuali dan masukkan kelapa parut yg telah dicampur dengan bahan yg ditumbuk...
sangan @ goreng sehingga kering..tp jangan terlalu kering..nanti hilang rasa kelapanya...
setelah siap @ masak, campurkan urap dgn sayur-sayuran td...

siap utk dimakan... SELAMAT MENCUBA YE SEMUA!!! :)

No comments:

Post a Comment