Monday, October 4, 2010

mEE segera !!!!

erm....boring sgt2 arini...so sambil tunggu hubby blk keje, sempatla td belek2 majalah RAPI ni....then... nampak topik MEE SEGERA.....dengar topik ni macam biasa2 je...tp bila baca...oh..mcm tu rupanya.....
tp ramai dh sedia maklum kan...org sume dok ckp, mee segera ni x ok la...byk MSG la, menggemukkan la...n mcm2...bila baca ni, baru ku tahu...yg dtgkan kesan buruk cuma pada bahan perisanya sahaja...

TAPI....................!!!!!!!
itu tak bermakna...mee segera itu selamat utk di makan sewenang2nya.... ok....baca entry ni sampai abes k...

BETULKAH TEKNIK ANDA MEMASAK MI SEGERA???

apa yg sering kita lakukan adlh letakkan mi segera dalam mangkuk yg berisi air panas, pastu masukkan serbuk perisa dan boleh dimakan selepas 3 minit. (inilah cara yang disarankan oleh company2 produk mi segera ni)



percaya atau x, itu adalah cara SALAH untuk memasak mi segera!!!! cara ini akan menukarkan struktur molekul MSG dan menjadikannya bertoksik!!! Selain itu, tahukah kita bahawa mi segera diselaputi oleh "WAX" dan tubuh kita mengambil masa kira2 4-5 ari untuk mencernakannya? 

so....start from now, kita kenala tukar teknik memasak mi segera ni untuk kurangkan risiko tersebut...kt sini sy share kan.......

TEKNIK YG DISARANKAN UNTUK MEMASAK MI SEGERA.......
  • masak air di atas api sehingga mendidih. masukkan mi ke dalamnya. tunggu seketika
  • bila mi tersebut sudah masak atau lembut, angkat dan toskan. buang air rebusan td kerana ia mengandungi WAX yang terlarut dri mi segera td
  • kemudian, didihkan air yang baru. masukkan mi segera ke dalam air yang menggelegak seketika sebelum matikan api. 
  • dengan kadar haba panas yg masih ada, barulah masukkan bahan perisa ke dalam mi segera tersebut..
ok..dengan cara ni, at least kuranglah sedikit risiko toksik tersebut... selamat mencuba.. :)


4 comments:

  1. patut mak kte suh buang air dia ble masak mee segera.. nice info:)

    copy eh!

    ReplyDelete
  2. wokey dear...gitu la gamaknye...hehehe... :)

    ReplyDelete
  3. ala...perencah die pun bahaya jugak.
    bb kandungan msg yang terlampau2.
    boleh kene cancer ooo...
    cara selamat gune perencah kari ngeeee...

    ReplyDelete
  4. hehehe..tu mmg la kan....
    tp klo la dh terpksa jgk mkn megi @ bajet ciput,
    kiranya ni la tips kurgkan risiko bhaya tu..kiranya lmbt ckit la nk dangeros...heheh

    ReplyDelete