.jpg)
Bahan2nya:
1 kilo ayam dipotong2
bhn A:
6 biji bwg putih
6 biji bwg merah
6 biji bwg merah
10 ulas cili padi (ni sape yg nk pedas la, yg xnk xyah letak)
1 ulas kunyit(Tumbuk bahan A)
bhn B:
segenggam ketumbar (ni terpulang)
secamca jintan manis
secamca jintan putih
3 biji lada putih
(tumbuk bhn B smpi halus, klo mls tumbuk, mesin la yek)
3 btg serai di titik
minyak
garam
gula
air
mule2 cam biase panaskan minyak.pastu tumis bahan A smpi naik bau.pastu masukkan bahan B plak..tumis smpi garing...pastu masukkan ayam...kacau ayam smpi sebati n rempah2nya bergaul dgn ayam..pastu tambah air..sebyak mane yg anda suka..letak garam n gula mengikut citarasa masing2...pastu tutup kuali smpi kuah pekat dan naik minyak...sedia utk dihidang....siap!!
No comments:
Post a Comment