Sunday, June 20, 2010

udang masak lemak cili padi


bahan2nya..

1/2 kilo udang ( x kirala udang ape pon..klo dpt udang galah, lg sedap)
1 cawan santan kelapa (pekat - perasan pertama)
1 cawan santan kelapa (cair -perasan parutan kelapa kali kedua)
1 inci kunyit (ditumbuk)
10 biji cili padi (ditumbuk)
garam
1 keping asam keping
belimbing buluh
kacang panjang

cara2nya..

masukkan santan cair, cili padi dan kunyit yg telah ditumbuk dalam periuk.
panaskan dgn api yg sederhana dan kacau sehingga mendidih.
masukkan asam keping, kacang panjang dan belimbing buluh dan kacau lg supaya tidak pecah minyak.
kemudian, masukkan udang dan santan pekat.
bubuh sedikit garam mengikut citarasa masing2..
kacau sehingga masak.
siap untuk dihidang.. :)



No comments:

Post a Comment